poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Delikatne ciasto z kremem kokosowym i galaretką


Ciasto bez pieczenia, łatwe, idealne gdy w domu nie mamy dużo różnorodnych składników. Delikatny kokosowy krem ,na biszkopcikach z jabłkami i zieloną galaretką -idealny na lato..

Składniki: 
  • Okrągłe biszkopciki
  • 1,5 szklanki mleka
  • 0,5 szklanki cukru
  • 110 g wiórków kokosowych
  • 2/3 kostki masła
  • Galaretka agrestowa
  • 2 pokrojone jabłka
  • Kilka listków mięty

Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy ciasno biszkopcikami. Galaretkę rozrabiamy w 400 ml wody, odstawiamy do wystygnięcia.
W garnku mieszamy mleko z cukrem i wiórkami kokosowymi , gotujemy je razem na małym ogniu około 30 minut (cały czas mieszając), aż kokos lekko spęcznieje a masa zrobi się gęstsza.  
W misce rozcieramy masło (powinno być puszyste). Cały czas ucierając dodajemy do niego po łyżce ostudzonej masy kokosowej. 

Następnie przekładamy powstały krem na tortownicę , kładziemy na nim pokrojone w cienkie plasterki jabłka i zalewany tężejącą galaretką. Ciasto powinno kilka godzin postać w lodówce do czasu aż stężeje. Przed podaniem można udekorować je listkami mięty. 
Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz