Ciasto bez pieczenia, łatwe, idealne gdy w domu nie mamy dużo różnorodnych składników. Delikatny kokosowy krem ,na biszkopcikach z jabłkami i zieloną galaretką -idealny na lato..
Składniki:
- Okrągłe biszkopciki
- 1,5 szklanki mleka
- 0,5 szklanki cukru
- 110 g wiórków kokosowych
- 2/3 kostki masła
- Galaretka agrestowa
- 2 pokrojone jabłka
- Kilka listków mięty
Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy ciasno biszkopcikami. Galaretkę rozrabiamy w 400 ml wody, odstawiamy do wystygnięcia.
W garnku mieszamy mleko z cukrem i wiórkami kokosowymi , gotujemy je razem na małym ogniu około 30 minut (cały czas mieszając), aż kokos lekko spęcznieje a masa zrobi się gęstsza.
W misce rozcieramy masło (powinno być puszyste). Cały czas ucierając dodajemy do niego po łyżce ostudzonej masy kokosowej.
Następnie przekładamy powstały krem na tortownicę , kładziemy na nim pokrojone w cienkie plasterki jabłka i zalewany tężejącą galaretką. Ciasto powinno kilka godzin postać w lodówce do czasu aż stężeje. Przed podaniem można udekorować je listkami mięty.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz