środa, 15 sierpnia 2012

Placek z jagodami i owocową kruszonką


Placek jest jak to ktoś mi powiedział ,,nieprzyzwoicie pyszne''. Na prawdę najlepszy przepis na ciasto ucierane plus niespotykana kokosowa kruszonka i jagody- świetne połączenie. Jeśli wmieszamy do ciasta jagody, będzie one ciemne jak moje, ale zawsze można je po prostu ,,wcisnąć'' w ciasto wtedy będzie one jasne. Przepis pochodzi z gazety ,,Sól i Pieprz''. Zdecydowanie polecam!!

Składniki:
  • 150 g miękkiego masła
  • 200 g cukru
  • 3 jaja
  • 130 g mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 200 g jagód
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 2-3 łyżki bułki tartej
Blachę o wymiarach 22x24 cm wysmarować dokładnie masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. 

Do 100 g miękkiego masła dodać 100 g cukru, utrzeć na puszystą masę. Cały czas mieszając dodawać na zmianę 2 ubite jajka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. W ciasto wmieszać 70 g jagód, lub (gdy chcemy mieć jasne ciasto) wcisnąć jagody w wyłożoną wcześniej na blachę masę. Ciasto piec 18-20 min.

W tym czasie z reszty masła, cukru, wiórków kokosowych i jajka wyrobić kruszonkę. 
Na podpieczone ciasto wysypać cienką warstwę bułki tartej (aby nie wchłaniało soków z jagód i nie zrobiło się za mokre). Następnie wyłożyć resztę jagód i posypać je kruszonką. Skręcić temperaturę do 170 stopni, ciasto piec ok. 25 minut ,aż kruszonka nabierze złotego koloru.

Smacznego!

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz