Placek jest jak to ktoś mi powiedział ,,nieprzyzwoicie pyszne''. Na prawdę najlepszy przepis na ciasto ucierane plus niespotykana kokosowa kruszonka i jagody- świetne połączenie. Jeśli wmieszamy do ciasta jagody, będzie one ciemne jak moje, ale zawsze można je po prostu ,,wcisnąć'' w ciasto wtedy będzie one jasne. Przepis pochodzi z gazety ,,Sól i Pieprz''. Zdecydowanie polecam!!
Składniki:
- 150 g miękkiego masła
- 200 g cukru
- 3 jaja
- 130 g mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g jagód
- 100 g wiórków kokosowych
- 2-3 łyżki bułki tartej
Blachę o wymiarach 22x24 cm wysmarować dokładnie masłem. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
W tym czasie z reszty masła, cukru, wiórków kokosowych i jajka wyrobić kruszonkę.
Na podpieczone ciasto wysypać cienką warstwę bułki tartej (aby nie wchłaniało soków z jagód i nie zrobiło się za mokre). Następnie wyłożyć resztę jagód i posypać je kruszonką. Skręcić temperaturę do 170 stopni, ciasto piec ok. 25 minut ,aż kruszonka nabierze złotego koloru.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz