niedziela, 7 października 2012

Deser z musem truskawkowym


To zdecydowanie deser do zrobienia na szybko, ale pomimo tego ma wspaniały smak. Warstwy kremu, biszkopcików, musu i owoców idealnie łączą się ze sobą. Deser jest bardzo sycący ,można go podawać gościom zamiast np. ciasta.

Składniki:
  • Małe opakowanie gotowych biszkopcików
  • 3 kubeczki serka homogenizowanego waniliowego
  • 200 ml. śmietany 30 %
  • 3 garście borówek amerykańskich
  • Odrobina czekolady
  • Świerze lub mrożone truskawki ok. 400 g
  • 2 łyżki cukru pudru
Biszkopciki kruszymy na średniej wielkości kawałki. Truskawki rozcieramy/miksujemy z cukrem pudrem (najlepiej w blenderze). Ubijamy śmietanę.
Do miski wkładamy 3 kubeczki serka homogenizowanego ,lekko ,,ubijamy'' go mikserem (kilka sekund) tak aby miał jednolitą, gładką konsystencję. Do serków dokładamy ubitą śmietanę i delikatnie mieszamy masę łyżką.

Na dnie pucharków układamy cienką warstwę biszkopcików, kładziemy 2 łyżki (lub więcej) musu truskawkowego, następnie kilka łyżek kremu oraz kilkanaście borówek. Czynność tą powtarzamy, aż do zużycia wszystkich składników. Na wierzch ścieramy grube kawałki czekolady. Deser należy przechowywać w lodówce. 

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz