wtorek, 9 października 2012

Ptysie

Mój ulubiony przepis na ciasto parzone. Zarówno krem jak i ciasto nadaję się na ptysie jak i na karpatkę. Robi się je szybko, krem ma aksamitną konsystencję. Idealne. Zwykły przepis na karpatkę wykorzystałam na inny sposób , zmieniając formę i dodając gotową polewę czekoladową na wierzch. Ptysie zniknęły od razu :) Polecam!

Składniki:
  • 125 g masła roślinnego lub kostki do pieczenia typu Kasia
  • 1 szklanka wody
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Na krem:
  • 1 litr mleka
  • 1 szklanka cukru (250 g)
  • 5 jajek
  • 1 szklanka mąki (170 g)
  • 250 g kostki do pieczenia/masła
  • cukier puder do posypania
  • opakowanie gotowej polewy czekoladowej
Przygotuj ciasto. Do rondelka wlej wodę, włóż 1/2 kostki do pieczenia i sól, doprowadź do wrzenia. Do wrzącej mieszanki wsyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i ucieraj łyżką aż ciasto stanie się szkliste i zacznie odstawać od ścianek rondla.
Rondel zdejmij z ognia. Gdy masa lekko przestygnie dodawaj do niej po 1 jajku cały czas mieszając mikserem. 

Przygotuj 3 kwadratowe płaskie blaszki. Do rękawa cukierniczego włóż część ciasta i wyciskaj na wyłożoną pergaminem blaszkę ,,wysokie'' kółeczka (staraj się żeby nie były płaskimi plackami ,bo w takim wypadku po upieczeniu nie będą miały odpowiedniego kształtu). 
Piecz w temperaturze 200 stopni przez 15-20 min. 
Ciasto powinno być dobrze wyrośnięte i puste w środku, oraz suche wtedy wiemy że jest gotowe. Można też wszystkie upieczone Ptysie włożyć razem do wyłączonego piekarnika (ale nadal ciepłego po pieczeniu) i zostawić je tam na 15 min wtedy mamy pewność że ciasto będzie idealne.

Przygotuj krem. 3/4 litra mleka i cukier zagotuj. W osobnym naczyniu zmiksuj jaja z mąką i pozostałym mlekiem. Masę jajeczną wlewaj do gotującego się mleka ciągle mieszając. Miękką kostkę do pieczenia zmiksuj dodając do niej partiami przestudzony krem. 
Krem nałóż do rękawa cukierniczego lub szprycy (z długą prostą końcówka) i wyciskaj porcję do każdego Ptysia. Tak przygotowane Ptysie polej (przygotowaną według przepisu na opakowaniu) polewą czekoladową. Podawaj od razu po przygotowaniu. Przechowuj w lodówce.
Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz